HOD svarer på forslag om tittelendring

Psykologiforbundet sendte den 2. september et brev til Helse- og Omsorgsdepartementet med forbundets forslag til endring av helsepersonelloven paragraf 48 bokstav t. Psykologiforbundet foreslår at tittel «psykolog» i lovteksten endres til «klinisk psykolog», for å gjenspeile den reelle spisskompetansen til utøvere av klinisk psykologi.

Den 18. november mottok Psykologiforbundet svar fra HOD. I dette brevet skrivet HOD at

Sammensatte titler hvor ordet «psykolog» inngår, er i de aller fleste tilfeller forbudt etter helsepersonelloven § 74 fjerde ledd fordi de kan gi inntrykk av at personen har slik kompetanse som autorisasjon eller lisens krever, dvs. klinisk psykologkompetanse. Likevel kan noen helt spesielle sammensatte titler unntaksvis aksepteres ut fra sammenhengen de brukes i, for eksempel fordi det er åpenbart at den sammensatte tittelen ikke har noen sammenheng med at vedkommende har klinisk psykologkompetanse. Som nevnt er det tilsynsmyndighetene som vurderer hvorvidt bruk av en tittel er i strid med helsepersonelloven § 74.

Psykologiforbundet arbeider videre med saken og har bedt om et møte med HOD og KD for å diskutere det faktum at svaret de gir ikke forholder seg til EØS og tjenesteloven. Psykologiforbundet ønsker i tillegg å diskutere de «spesielle sammensatte titler» som «unntaksvis kan aksepteres utfra sammenhengen de brukes i», og i hvilke tilfeller det er «åpenbart at den sammensatte tittelen ikke har noen sammenheng med at vedkommende har klinisk psykologkompetanse».